HPV (İnsan Papilloma Virüsü) Nedir?

HPV, ciltte ve mukoza zarında siğillere ve kansere neden olabilen bulaşıcı bir virüstür. Cinsel temas ve cilt temasıyla bulaşabilir. Kadınların %80'i yaşamlarının bir noktasında en az bir HPV türüne maruz kalır. HPV'nin belirtileri arasında genital siğiller ve rahim ağzı kanseri riski bulunmaktadır. Tedavisi lezyonların tedavisi ve bağışıklık sistemini güçlendirmekle mümkündür. HPV'den korunmanın yolları arasında tek eşlilik, korunmalı cinsel ilişki ve HPV aşısı bulunmaktadır.

 0
HPV (İnsan Papilloma Virüsü) Nedir?

HPV Nedir?

HPV (İnsan papilloma virüsü), genellikle ciltte ve mukoza zarında (ağız içi, penis ucu, vajina, anüs ve rahim) siğillere ve kansere neden olabilen bulaşıcı bir virüstür. Kadınların %80'i yaşamlarının bir noktasında en az bir HPV türüne maruz kalır, ancak genellikle belirti göstermediği için fark edilmez. Her HPV türü riskli değildir. HPV 16 kanser açısından riskli bir türdür. HPV 16 ve HPV 18 türü rahim ağzı kanserine sebep olurken, HPV 6 ve HPV 11 genital organlarda siğillere sebep olur. HPV siğilleri daha çok el, ayak, ağız, boğaz ve genital bölgeyi etkileyen ve ilgili bölgelerinde görülür.

HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?

HPV virüsü en sık cilt teması ile bulaşır. Genital HPV’nin en sık bulaşma yolu cinsel temas olmakla birlikte, cilt temasıyla da bulaşabilir. HPV, cinsel ilişki sonrasında bulaşır ancak dış ortamda belirli bir süre canlı kalabilir. Sauna, hamam, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarından ve genital organlara temas eden eşyaların ve giysilerin ortak kullanımı sonucunda da bulaşabilir. Gebelik sürecinde annede aktif genital HPV enfeksiyonu bulunması durumunda da bulaşma söz konusu olabilir.

HPV Belirtileri Nelerdir?

En yaygın belirtisi vajina, penis ve anüs çevresinde oluşan genital siğillerdir. Ayrıca, rahim ağzı kanserinin en yaygın nedeni olduğu için, bu kanserin varlığı da HPV'e işaret edebilir.

HPV Enfeksiyonunun Yayılımını Artıran Faktörler Nelerdir?

Zayıf düşen bağışıklık sistemi, sigara kullanımı, kanser tedavileri, steroid türü ilaçların uzun süre kullanılması, hamilelik, yorgunluk, HPV dışında kalan ve sık tekrarlayan genital hastalıklar HPV enfeksiyonunun yayılmasını artırabilir.

HPV ile İlişkili Kanserler Nelerdir?

HPV ile ilişkili kanserler arasında rahim ağzı kanseri, anal kanserler, vajina kanseri, dış genital bölge kanseri, ağız, dudak ve dil kökü kanserleri, baş-boyun kanserleri ve penis kanseri bulunmaktadır.

HPV Virüsü Nasıl Teşhis Edilir?

HPV virüsünün tanısı HPV testi ile kesin olarak konulabilir. HPV testi rahim ağzı kanseri tarama testinin bir parçasıdır ve rahim ağzı kanseri taramasında kullanılır.

HPV Nasıl Tedavi Edilir?

HPV enfeksiyonunun kendisi değil, neden olduğu lezyonların tedavisi yapılabilmektedir. Kimyasal koterizasyon, elektrokoterizasyon yöntemleri ve lokal ilaçlar uygulanabilir. CIN lezyonlarının tedavisi cerrahi yöntemler gerektirebilir.

HPV Virüsünden Nasıl Korunulur?

Tek eşlilik, korunmalı cinsel ilişki, HPV aşısı olmak, HPV virüsünden korunmanın önemli yollarıdır.

HPV Aşısını Kimler Yaptırmamalıdır?

Gebelik veya gebelik şüphesi olan kadınlar HPV aşısını yaptırmamalıdır. Aşı sonrası rahim ağzı kanseri oluşma ihtimali bulunsa da HPV aşısının faydaları ağır basar.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow