Dünya İnsani Yardım Günü
Dünya İnsani Yardım Günü, başkalarına yardım için çeşitli tehlikelere ve olumsuzluklara göğüs gerenlerin hakkını teslim etme günüdür. Bu özel gün, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2003 yılında Bağdat’taki Birleşmiş Milletler merkezinin bombalanması ve 22 BM mensubunun ölümünü anma amacıyla belirlenmiştir. İnsani yardım alanında çalışanlar her gün kim olduklarına ve nerede olduklarına bakmaksızın tüm dünyada milyonlarca […]
Dünya İnsani Yardım Günü, başkalarına yardım için çeşitli tehlikelere ve olumsuzluklara göğüs gerenlerin hakkını teslim etme günüdür. Bu özel gün, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2003 yılında Bağdat’taki Birleşmiş Milletler merkezinin bombalanması ve 22 BM mensubunun ölümünü anma amacıyla belirlenmiştir.
İnsani yardım alanında çalışanlar her gün kim olduklarına ve nerede olduklarına bakmaksızın tüm dünyada milyonlarca insana yardım ulaştırmaktadır. Dünya İnsani Yardım Günü insanlara yardım eden insanların hakkını küresel ölçekte verme günüdür.
İnsani Yardım Günü, dünyada savaş ve doğal afet mağdurlarına yardım ulaştırmak için hayatlarını tehlikeye atan insani yardım çalışanlarını onurlandırmak için bir fırsattır. Bugün, karşı karşıya kaldıkları saldırılar sonucu yaralanan, kaçırılan hatta öldürülenleri anma günüdür. Bugün, uluslararası insancıl hukuk ilkelerine uymanın önemini yeniden ifade etmek için bir fırsattır.
Dünya çapında meydana gelen saldırılarla ilgili en son veriler, insani yardım çalışanlarına yönelik saldırıların endişe verici bir hızla artma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Son on yılda, bir insani yardım çalışanının karşılaşabileceği hayati risk oranı dört kat arttı.
Eğer güvensizlik nedeniyle yardım örgütleri faaliyetlerini durdurmaya veya tehlikeli bölgelerden çekilmek zorunda kalırsa, milyonlarca yardıma muhtaç kişi temel yardımlardan faydalanamayacak.
Çeşitli ülkelerde, sürüp giden çatışmaların ve ortamların güvensizliği yalnızca insani yardım çalışanlarının – özellikle yerli olanların- yaşamlarını tehdit etmekle kalmamakta, aynı zamanda onların en güç durumda olan kişilere güvenlik içinde ulaşmalarını da engellemektedir. Güvenli erişimin olmayışı, yaşam kurtarıcı çalışmalar yapan insani yardım kuruluşlarının önündeki başlıca engeldir.
Çatışmalar sırasında çocuklar ve aileler, aşı, sağlık hizmetleri, temiz su ve sanitasyon gibi büyük ihtiyaç duydukları insani yardımlara ve temel sosyal hizmetlere ulaşamamaktadır. Sonuçta, binlerce çocuğun yaşamını yitirmesi ve sayısı belirsiz insanın her yıl acı çekmesiyle çifte bir adaletsizlikle karşılaşılmaktadır.
Tarihi
Dünya İnsani Yardım Günü her yılın 19 Ağustosunda, Birleşmiş Milletlerin Bağdat’taki (Irak) merkezine yapılan acımasız saldırıda hayatını kaybeden ve aralarında BM Irak Özel Temsilcisi Sergio Vieria de Mello’nun da bulunduğu 22 kişinin anılmasına adanan bir gündür. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, yıl boyunca bugüne özel geniş çaplı faaliyetlerde bulunmaktadır.
Tepkiniz Nedir?